Øl i mat er ”kokkekunstens skjulte sjel”. Det er over 800 smakskomponenter i øl. Øl er flytende krydder og virker som smakskatalysator. Ølet bidrar til å få andre smakstyper til å tre tydeligere fram og forsterke krydderier og råvarenes egen smak.

Nyttige tips

  • Husk at det er bitterstoffer i øl. Mens vin gjerne skal kokes inn og ofte får være med i retten helt fra starten, skal øl tilsettes sent i prosessen. Dersom øl koker med for lenge kan maten få for bitter smak.
  • Har du kommet i skade for å salte maten for mye, kan en skvett øl ofte reparere skaden.
     
  • Øl kan benyttes som hovedingrediens i supper og sauser som ikke koker lenge, men er også ypperlig til marinering.
  • Storfekjøtt og vilt marineres gjerne i bayer, ale bokkøl eller juleøl
  • Til marinering av skalldyr anbefales litt "tørre" øl – pils med god bitterhet eller gjerne en stout sammen med finhakket chili og litt koriander
  • Egg er også skalldyr... Mariner egg i øl over natten og kok dem i øl i stedet for vann. (Ølet trekker gjennom skallet og gir både smak og farge)
  • I desserter og søt mat anbefales sødmefylt og fruktig øl. En klassiker er bløtkake som dynkes med bokkøl og ananassaft. Søtt juleøl passer også godt
  • Dessertsauser/ sirup lages av innkokt bokkøl eller juleøl med brunt sukker…
  • I brød passer det med alle typer øl kraftigere enn pils. Samt vørterøl. Bruk like deler vann og øl som grunnregel, tilpass etter egen smak. Brøddeigen gjærer også godt med øl…
  • Bruk øl som buljong i pølsevannet enten bare pils eller 50/50 bayer og vann
  • Øl i vafler og pannekakene, de blir luftige og sprø av en skvett øl. (Lettøl, Munkholm, pils)
  • Øl i aspic, bytt ut 50 % av vannet med øl. Stout og bokkøl til kraftige kjøttretter. Pils til fiskeretter.
  • Øl er også godt egnet til karamellisering, bytt ut balsamico med øl i salatdressingen og selvsagt er det fint til pensling av kjøtt- og grillretter.
  • Pinnekjøtt kan dampes med juleøl i kjelen i  stedet for vann
  • Lager du tomat/sennep/kryddersild kan du bytte ut litt vann med juleøl
  • Leverpostei røres opp med kraftig julebokk eller juleklassiker. Serveres med stekt bacon, sopp og ølgelé
  • Ølgelé: 1 pose lys aspic. Følge bruksanvisningen på pakken men erstatt alt eller deler av vannet med øl / juleøl.
  • Surkål kan piffes opp med ett par dl juleøl rett før servering.
  • I sjokolademousse erstatter du litt av melken med julebokk eller annet fyldig juleøl.