I julen spiser vi ofte kraftig, fet mat. Den fete maten bør få følge av et juleøl med god bitterhet, slik at fettet ”kuttes” i smaken. Hvilke øl vi velger til julematen er smak og behag. Noen vil ha et kraftig og sterkt juleøl med mye maltsødme og bitterhet, mens andre igjen ønsker seg noe lettere juleøl. Alkoholfritt juleøl passer svært godt til den norske julematen.

Det finnes noen enkle kjøreregler:
  • Til fet og kraftig mat, som ribbe og pinnekjøtt, bør man velge et juleøl med mye smak og sødme, og gjerne også et godt innslag av bitterhet.
  • Til litt lettere julemat som skinkestek, rull, kalkun, lutefisk og rakefisk velger vi gjerne et øl som har lett maltsødme og fruktighet samt avstemt bitterhet.
     
  • Sammen med juletorsken smaker et vinøst, sødmefylt og fruktig juleøl perfekt
  • Også julens desserter passer godt sammen med fyldig, fruktig og sødmefylt juleøl.

Julens fiskeretter

Gravlaks er en fet fisk som trenger et juleøl som både er friskt og som bryter ned fettet. Det betyr middels sødme og fruktighet, mens bitterheten kan være medium til høy. Juleøl fra butikken vil balansere i fylde sammen med maten, mens for kraftig juleøl kan blir for dominerende.

Sild og rakefisk har salt grunnsmak og passer derfor godt sammen med friskt juleøl med lav til medium sødme, moderat fruktighet og gjerne noe tydelig bitterhet. Et relativt lett juleøl fra butikk anbefales.

Til juletorsken skal ølet være så vinøst som mulig. Det betyr mye sødme, mye fruktighet og moderat bitterhet. De mest anvendelige ølene til torsk er de juleølene som holder rundt 6,5 % som man får på Vinmonopolet

Til lutefisk velger du juleøl delvis etter tilbehøret. Baconfett og ribbefett krever et øl med noe bitterhet. Dersom du bruker geitost eller sirup til fisken, bør ikke ølet ha alt for mye fruktighet mens sødmen kan være moderat. Om du bruker skarp sennep som følge til fisken, kan du tillate deg å velge et øl med mye sødme og fruktighet men ikke veldig mye bitterhet.  Juleøl fra butikken virker noe lettere og friskere til lutefisken enn juleølet fra polet. For kraftig juleøl kan bli for dominerende og ta oppmerksomheten fra smaken i fisken.

Julens kjøttretter

Ribbe og pølse tåler alt fra moderat fyldige juleøl til kraftig juleøl med medium til høy sødme og bitterhet, men ikke alt for mye fruktighet. Bitterheten er med og bryter ned fettet i maten.

Pinnekjøtt har mye saltsmak og det kan også være røkt. Til pinnekjøtt trenger vi et øl som både er friskt, leskende og ikke for kraftig. Et juleøl med lav til moderat sødme og fruktighet vil oppfylle kravet til friskhet, mens god bitterhet vil møte fettet i maten.

Kalkun er i seg selv lys og mager mat. Da bør ikke ølet i utgangspunktet ikke være alt for kraftig, juleøl fra butikk vil være en god match. Svært mange bruker også Waldorfsalat som er preget av både fett og syre, det tilsier at ølet trenger en del sødme og ikke for høy bitterhet.

Julens desserter

Julens desserter kan fint nytes med juleøl, spesielt om den er laget med kremfløte, vanilje eller sjokolade. Her bør ølet gå mot det vinøse, med mye sødme og fruktighet. Velger du dessert med frukt bør ølet har stort ekstra innslag av fruktighet og sødme for å møte syren i maten.