Å smake på øl er ikke noe hokuspokus, og som med de fleste ting i livet er det slik at øvelse gjør mester. For mange er det uvant å snuse, smatte og smake på øl, men når du først har begynt er det vanskelig å stoppe. Det er en spennende verden å bevege seg inn i - øl inneholder over 800 ulike smakskomponenter. Det sier seg selv at det tar litt tid å bli kjent med noen av dem. Smak og behag kan og bør alltid diskuteres. Når det er sagt, skal vi ikke glemme det viktigste – å kose oss med ølet!  

De 7 S'er

1.Skjenke

Øl skal alltid skjenkes så du får skum i glasset. Det er ulik teknikk avhengig av glass. En hovedregel er at ølet skal skjenkes jevnt og rolig midt i glasset. Det skal ikke lures ned langs kanten, da mister vi skumtoppen.  

I høye smale glass danner det seg lett mye skum. Skjenk først 4-6 cl og la skummet synke litt, før du skjenker resten av ølet jevnt og rolig og "hever" skumtoppen.

Kraftige komplekse øl skjenkes som "raus konjakk" i glass med stor klokke. Skjenk midt i glasset, beregn rundt 10 cl for kraftig humlet IPA til ost og 6-8 cl for øl som imperial stout / sjokolade stout.

Hveteøl skal skjenkes i to runder. Glasset skal gjerne være høyt og gå litt sammen mot toppen. Start med å holde glasset skrått under skjenkingen. Rett opp glasset underveis så du får en fin skumtopp på ølet. Mens det fremdeles er litt igjen i flasken roterer man litt på den, for få med seg resten av bunnfallet (gjæren) som helles i til slutt. 

2. Se

Alt øl med unntak av ufiltrerte øl, skal være klare. Skummet bør være stabilt og kraftig, da bevares aromaen i ølet best. Fargene kan gå fra det helt lyse, til mørk og kobberrødt, mot det sorte. Fargen forteller oss noe om smaken vi kan forvente.

3. Slynge

Slynge glasset for å frigjøre aromaer i ølet. Det er over 800 ulike smaks- og aromakomponenter i øl.

4. Snuse

Lukte på ølet. Det er særlig fruktigheten i ølet vi kjenner. Lukter det malt? Frukt? Nøtter? Blomster? Treverk? Bittert? Søtt? Overgjæret øl har som regel ”mer direkte nese” og større duftintensitet enn undergjæret øl.

5. Smake

La ølet rulle i munnen. Sødme kjenner vi lengst fremme på tungen, mens reseptorene for salt og syrlig ligger lenger bak på siden av tungen og bakover mot kjeven. Fruktigheten og fylde kjenner mange som en "bred" følelse i munnen, på tungen. Den kommer ekstra godt frem om vi også trekker inn litt luft gjennom munnen. Alkoholstyrken bidrar til smak og fylde. Kullsyren gir følelse av struktur og friskhet, en fysisk opplevelse av perling i munnen. Bitterheten kjenner vi noe oppe i ganen og lengst bak i svelget.

6) Svelge - ikke spytte

Øl skal ikke spyttes ut! For virkelig å få hele bildet av bitterheten i ølet, må ølet svelges. Bitterheten fra humlen er ølets mest strukturgivende element og er en viktig motspiller til sødmen i ølet. Det er en kunst å dosere riktig mengde.

7) Skåle

Øl er vennedannende og inneholder konversasjonsmiddel. I ettersmaken ligger mersmaken, sier vi gjerne.