Øl har fem komponenter som er viktige å tenke på når vi skal smake og bedømme øl;

1. Sødme/restsukker fra malt

Sødmen fra malt oppleves sødmefullt i munnen, på samme måte som en kokt gulrot. Maltsukker som ikke gjæren har omdannet til alkohol vil forsterke ølets grad av sødme. Sødmefylt mat skal ha øl med like mye, eller helst litt mer sødme for å skape balanse. Ellers vil ølet virke tørt, tynt og flyktig.

2. Bitterhet fra humle

Bitterheten gir ølet struktur, og er i tillegg til alkohol viktig for å rense munnen for fett. Til fet mat velger vi derfor gjerne en øl med god bitterhet. Verdt å merke seg er dog at bitterstoffer både forsterker hverandre og sitter lenge i munnhulen. Veldig bitre retter bør derfor ikke kombineres med bitre øl, da totalen vil bli mer bitterhet.

3. Aroma/fruktighet fra gjær

Fruktighet kan variere stort mellom de forskjellige ølsorter. Ulike gjærtyper og bruk av urter gir aromaer i retninger som for eksempel gress, frukt, bær, nøtter, sjokolade, krydder, ristet brød og blomster. Likheten mellom aromaene bruker vi aktivt for å få en god smakskombinasjon. Det er et mål å finne smaker som matcher og utfyller hverandre. Undergjær produserer langt mindre fruktighet enn hva en overgjær gjør. Dette betyr mye for fruktigheten på ølet.

4. Kullsyre

Bitterhet kan variere blant de forskjellige øltypene, men er uansett med på å gi ølet friskhet. Jo mer kullsyre, desto friskere vil ølet oppleves. Kullsyre renser munnen for fett og er en viktig komponent for at kombinasjonen ikke skal virke ufrisk, tung og slapp.

5. Alkohol

Alkohol bidrar til ølets fylde og har også den fine funksjonen at det renser munnen for fett. Jo kraftigere mat, desto høyere alkohol kan vi tillate oss å ha på ølet. Til mat kan du velge spennende øl helt fra 4,5 % og opp til 10 %. Enda sterkere øl kan lett blir for voldsomme til mat fordi preget av det høye alkoholinnholdet kan bli for dominerende. Øl som holder rundt 6-7 % er trolig lettest å matche til mat. Når det er sagt, minner vi om at det også er mange alkoholfrie alternativ som passer perfekt til mat.