Modningsprosessen

Etter hovedgjæring skal ølet oppbevares på store lagertanker for ettergjæring og modning.

  • Uønskede biprodukter brytes ned
  • Mer kullsyre utvikles
  • Ølet blir klarere (gjær og humlerester synker til bunnen)

Tidligere var disse tankene plassert i bryggerikjelleren hvor temperaturen var stabil og lav.

Før elektrisitetens tid i Norge ble øltønner nedkjølt med is. Ringnes Bryggeri fikk i sin tid eneretten på all is fra Svartkulp i Oslo, for å holde lav temperatur ved ettergjæringen og modningen av ølet.

På dagens moderne bryggerier har man tatt i bruk isolerte tanker som også kan stå utendørs. Disse kan brukes både til gjæring og modning. Gjæring og modningen tar til sammen ca. 2-3 uker. Deretter er ølet klart for tapping.

Gamle metoder og gammelt utstyr krevde lenger lagring enn i dag. Med kortere lagring oppnår vi bedre skumkvalitet på ølet, og det er mer økonomisk for bryggeriene.

Tappingen

Før tapping blir ølet filtrert og pasteurisert. Vi har 2 typer pasteurisering: Dette kan gjøres i forkant av tappingen (platepasteurisering) eller etter at brygget er tappet på boks/flasker (tunnelpasteurisering). Deretter tappes ølet på bokser, flasker, fat og tank.