Hveteøl er et overgjæret øl og er uklart fordi det er ufiltrert. Hveteøl kan variere fra de helt lette lyse belgiske wit-bier til tyske weissbier som både er lyse og mørke (helles/dunkel). Hveteøl kjennetegnes ved lett sødme, lite bitterhet, rik fruktighet, tydelig urte-/krydderpreg og lett syrlighet.

Mørke hveteøl har mer sødme enn de lyse. Belgiske hveteøl kan ha innslag av frukt og bær.


Kristalweiss er filtrert hveteøl som har mindre syrlighet enn de ufiltrerete hveteølene.

Flasken vendes før skjenking. Ølet skal skjenkes i høye glass og flasken roteres når den er halvfull, for å få med all gjæren i flasken som en del av smaksopplevelsen.

Lyst hveteøl passer veldig godt til hvit fisk, skalldyr, lette salater og milde oster. Mørkt hveteøl er godt sammen med relativt lette kjøttretter.

Hveteøl serveres ved 4 -6oC.