14.04.2008 11:00 

 

The 2008 World Beer Cup går av stabelen i San Diego, California 14.-19.april og Olaug Flakne, som er bryggerimester i Ringnes, vil bli første norske dommer i arrangementet.

Hvilke som er de beste ølene skal avgjøres av 130 dommere fra hele verden.
Det skal luktes, smakes og evalueres over 2900 av verdens beste øl i 91 forskjellige ølkategorier.

Konkurransen vil bli den største kommersielle ølkonkurransen holdt hittil. 645 bryggerier fra 58 land er med. Ringnes deltar også med flere produkter, deriblant Munkholm.

- Dette er min første gang som dommer i et profesjonelt panel utenfor bryggeriet vårt, det skal bli spennende og lærerikt, sier Olaug. - På forhånd har vi fått beskjed om å ikke bruke sjampo med duft og andre kroppsprodukter som kan forstyrre de andre i dommerpanelet, så det er ingen tvil om at dommerne er klare for en jevn konkurranse med små marginer, forteller hun med et smil.

I løpet av konkurransen skal Olaug igjennom to smaksrunder på 3,5 timer hver dag på, en før og en etter lunch.

- Jeg vet ikke hvor mange prøver vi skal smake i hver runde, men det er nok mulig at det må spyttes ut noe, à la vinsmakerne. Vi gjør jo som regel ikke det siden bitterstoffsensorene sitter langt bak på tunga, og bitterstoffene jo er en viktig del av ølsmaken, forklarer Olaug.

Til daglig er Olaug bryggerimester og prosessjef ved Ringnes Bryggeri på Gjelleråsen utenfor Oslo. Ølsmaking er en del av jobben, både det å smake på ikke-ferdige produkter under prosess, og på ferdigvarer. Vårt smakspanel møtes flere ganger i uken. Her tester hun ukens tappinger, nye produkter under utvikling, samt øver på å finne feil ved øl.

 

Les mer om World Beer Cup 2008
Les mer om ølsmaking.