04.12.2008 16:00 
 

Visste du…

- at juleølet er nærmest en nymotens oppfinnelse i den store sammenheng. Juleølet er ”bare” 1500 år gammelt, mens de første skrevne kilder om øl er rundt 6000 år gammelt.

- på primstavene var julen markert med et ølhorn vendt oppover 25. desember og et ølhorn vendt nedover 13.januar.

- at ordet jul som brukes i Norge, kommer fra ”å drikka jol” - å feire solens komme med, mens man i andre land bruker ordet Christmas (Kristmesse)

- at det for 1500 år siden var påbudt å komme til drikkelag for å drikke jul og de som ikke møtte kunne bli bøtelagt.

- at tradisjonen med ølbrygging til jul ble brukt for å kristne Norge og nedfelt i egen lov av Olav Tryggvason.

- at det for 1000 år siden var påbudt for alle kornbønder å brygge øl til jul. Den som ikke fulgte loven kunne miste gården til kirken og biskopen og selv bli landsforvist.

- at det helt frem til reformasjonen ble ansett som religiøs ærefrykt å være beruset.

- at de første drikkeviseforfattere i Norge var teologene Johan Nordahl Brun (biskop i Bergen) og Jens Zetlitz (sogneprest i Kvitseid)

- ordet "skål" kommer fra av at man i de finere lag av samfunnet drakk av små sølvskåler. Og skålen, eller ølbollen, rakte du til den du ville ære med din skål. Det er en kuriøs side ved vår skandinaviske måte å skåle på - vi innførte ikke skikken med å ønske hverandre god helse, som er vanlig ellers i Europa, for eksempel prosit, na zdrowje og salud. 

- at sykdomsfremkallende bakterier ikke kan overleve i øl

- at sterkølet ble flyttet til Vinmonopolet i 1993

 - Ølbryggeren for 1000 år siden gjerne eksperimenterte, og brukte urter og nye smaker for å fremheve sin personlighet eller originalitet i ølet.

- at å brygge godt øl var forbundet med høy status og man kunne tiltrekke seg oppmerksomheten ved å stikke seg ut ved å brygge noe originalt.

- øl passer til all mat, også desserter.

- at det finnes over 800 smakskomponenter i øl og at øl er et spennende krydder i mat

Av Sigrid Strætkvern, stemningsskaper Ringnes Ølsenter