14.12.2010 00:00 

De norske, tradisjonelle juleølene passer svært godt til norsk julemat!

Sigrid Strætkvern er Ringnes' egen ølekspert og forfatter av kokeboken "Øl med kniv og gaffel". I denne artikkelen gir hun deg råd om hvilket øl du bør velge til julematen.

Juleølene er alltid sikre valg, for de har mye maltsødme, som passer svært godt til den norske julematen.

For å velge de riktige ølene til maten finnes det noen enkle kjøreregler som også gjelder for julemat;

  • Til enkle retter og delikate smaker velger vi lette, lyse øl, gjerne 4,5 % fra butikken
  • Til kraftigere mat velger vi mer fyldige og smaksrike øl
  • Ølet bør ha like mye sødme som matretten
  • Smak og aroma i mat og øl skal matche, utfylle eller kontrastere
  • Bitterhet i øl forsterker bitterhet i mat.

Når du velger øl til mat tar du utgangspunkt i det som særpreger maten mest, for eksempel om det er fett eller magert, lett eller kraftig, salt eller søtt, røkt, gravet, raket og så videre.

  • Salt og røkt mat trenger øl som frisker opp og er relativt lette å drikke.
  • Fet og kraftig mat tåler mye maltsødme og trenger også følge av relativt mye bitterhet og/eller alkohol, som kan bryte med fettet.

 

Øl til julematen

Den fete julematen bør få følge av et juleøl med god bitterhet, slik at fettet ”kuttes” i smaken. Hvilke øl vi velger til julematen er smak og behag. Noen vil ha et kraftig og sterkt juleøl med mye maltsødme og bitterhet, mens andre igjen ønsker seg noe lettere juleøl.

Alkoholfritt juleøl passer svært godt til den norske julematen.

Julens fiskeretter

Gravlaks er en fet fisk som trenger et juleøl som både er friskt og som bryter ned fettet. Det betyr middels sødme og fruktighet, mens bitterheten kan være medium til høy. Juleøl fra butikken vil balansere i fylde sammen med maten, mens for kraftig juleøl kan blir for dominerende.

Sild og rakefisk har salt grunnsmak og passer derfor godt sammen med friskt juleøl med lav til medium sødme, moderat fruktighet og gjerne noe tydelig bitterhet. Et relativt lett juleøl fra butikk anbefales.

Til juletorsken skal ølet være så vinøst som mulig. Det betyr mye sødme, mye fruktighet og moderat bitterhet. De mest anvendelige ølene til torsk er de juleølene som holder rundt 6,5 % som man får på Vinmonopolet

Til lutefisk velger du juleøl delvis etter tilbehøret. Baconfett og ribbefett krever et øl med noe bitterhet. Dersom du bruker geitost eller sirup til fisken, bør ikke ølet ha alt for mye fruktighet mens sødmen kan være moderat. Om du bruker skarp sennep som følge til fisken, kan du tillate deg å velge et øl med mye sødme og fruktighet men ikke veldig mye bitterhet. Juleøl fra butikken virker noe lettere og friskere til lutefisken enn juleølet fra polet. For kraftig juleøl kan bli for dominerende og ta oppmerksomheten fra smaken i fisken. 

Julens kjøttretter

Ribbe og pølse tåler alt fra moderat fyldige juleøl til kraftig juleøl med medium til høy sødme og bitterhet, men ikke alt for mye fruktighet. Bitterheten er med og bryter ned fettet i maten.

Pinnekjøtt har mye saltsmak og det kan også være røkt. Til pinnekjøtt kan du velge et øl som er friskt, leskende og med litt sødme, uten at det bør være alt for kraftig. Et juleøl med moderat sødme og fruktighet vil oppfylle kravet til friskhet, mens god bitterhet vil møte både saltet og fettet i maten.

Kalkun er i seg selv lys og mager mat. Da bør ikke ølet i utgangspunktet ikke være alt for kraftig, juleøl fra butikk vil være en god match. Svært mange bruker også Waldorfsalat som er preget av både fett og syre, det tilsier at ølet trenger en del sødme og ikke for høy bitterhet.

Julens desserter

Julens desserter kan fint nytes med juleøl, spesielt om den er laget med kremfløte, vanilje eller sjokolade. Her bør ølet gå mot det vinøse, med mye sødme og fruktighet. Velger du dessert med frukt bør ølet har stort ekstra innslag av fruktighet og sødme for å møte syren i maten.