Anders Christensen og Steinar Hamre brygger vinnerølet i Ringnes hjemmebryggerkonkurranse. 
28.04.2014 14:00 

Pils. Porter. Pale Ale. Eller kanskje en aldri så liten belgisk kriek? Nordmenn tørster etter å lære mer om øl.

Ølentusiaster fra hele landet tok turen til Ringnes’ lokaler ved Akerselven i Oslo for å delta på ølseminar og NM i hjemmebrygging i regi av hjemmebryggforeningen Norbrygg.

- Ølrevolusjonen vi opplever er helt fantastisk. At nordmenn for alvor har fått øynene opp for øl, gleder oss i Ringnes. Smaking og ønske om å lære mer er like sterk uansett om du er liten eller stor. Vi har mange hjemmebryggere i egne rekker og interessen for hjemmebrygging bidrar positivt til økende interesse for øl og mangfold i Norge. Og det at vi kan dele av vår ekspertise er veldig hyggelig. I dag har for eksempel Ringnes’ ølekspert, Tore Hage, forelest om gjær, forteller Sigrid Strætkvern i Ringnes.

Unik kunnskapsdeling

For tiden da øl ble assosiert med skranglende bæreposer er definitivt forbi. Nå er det øl som er kult.

- Vi må sørge for at dette varer. Dette er ikke noe blaff. Nøkkelen er kunnskap og forståelse. Og høye krav til kvalitet, sier Nøgne Ø-gründer Kjetil Jikiun, som var av én de mange som hadde tatt turen til Ringnes for å dele av sin kunnskap og lære mer om øl.

Han forteller at den nye øltrenden kom til utlandet for flere år siden og at Norge har hengt litt etter.

- Men nå er Norge i ferd med å ta en ledende posisjon i forhold til spesialøl. Det som skjer her, ved at vi samles og deler kunnskap, er unikt for øl. Vinindustrien kan ikke vise til det samme. Det er nettopp dette, det at vi hjelper hverandre, som gjør at jeg er overbevist om at vi skal lykkes med å bygge en bærekraftig ølkultur, fortsetter han.

Garrett Oliver Stor utvikling på fire år

Ett av helgens store midtpunkter var bryggmesteren Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery. Han forteller at han har opplever en helt annen interesse for øl i Norge, enn han gjorde for bare noe få år tilbake.

- Nordmenn hang nok litt etter, men det tar dere igjen raskt. I dag opplever jeg en helt annen interesse for øl enn jeg gjorde for bare fire år siden. Jeg ser en gryende ølkultur, og det er veldig artig, sier den sympatiske amerikaneren.

NM ble vunnet av mikrobryggerne Thomas Hagen med sin Baltiske porter.