Meny

Mocktails er en av årets største drikketrender

Alkoholfritt har blitt trendy. Nye alkoholfrie ølvarianter kommer på rekke og rad, og i sommer skal også drinkene serveres uten sprit eller annen alkohol.

I storbyer som New York og London er det nå få cocktailbarer med respekt for seg selv som ikke har en egen mocktail-meny – både for de som ikke drikker alkohol i det hele tatt og de som av en eller annen grunn av og til ikke ønsker å gjøre det.

Sjekk disse 11 London-barene med egen mocktail-meny

– Til og med «verdens beste bar», The American Bar på Londons Savoy hotell, har utvidet sin mocktail-liste, forteller Marianne Erdal Mogstad, Schweppes’ mocktail-ekspert.

Slipper kreativiteten til

Mocktails kan gjerne være alkoholfrie versjoner av klassiske cocktails, men det som virkelig engasjerer bartendere og de som mikser drinker som hobby, er å slippe kreativiteten til.

– Det er mye morsommere å skape helt nye, unike, friske og sommerlige drinker som kan nytes med den aller beste samvittighet, sier Erdal Mogstad.

Dette er mocktails

  • Alkoholfritt alternativ til cocktails
  • Basert på kjente cocktails, eller er helt nye kreasjoner
  • Øker raskt i popularitet både i Norge og internasjonalt
  • Favoritt blant yngre mennesker

Stadig flere smaker å velge mellom

Tilgangen på sesongfriske råvarer er selvfølgelig størst og best i sommersesongen. På varme sommerdager eller kvelder er det vanskelig å slå høye drinker med friske bær eller frukt som mango og banan, servert med mye knust is. I tillegg vokser stadig utvalget av ulike typer blandevann.

– Schweppes lanserte tidligere i sommer enda en smak, Lime & Mint, og har også en egen serie med tre ulike premium-smaker. Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan skape, mener Erdal Mogstad.

Slik lager du dine egne Mocktails

Langt fra å være et kjedelig valg

Tradisjonelt har det å gå for alkoholfrie alternativer blitt sett på av mange som et kjedelig valg.

– Det er kanskje forståelig hvis alternativet er eplemost eller vann, men når utvalget og mulighetene rundt mocktails er like stort eller større enn variantene med alkohol, blir det plutselig ikke spesielt vanskelig å velge bort alkoholen, sier Erdal Mogstad.

Og det kan være mange grunner til å droppe alkohol, utover de tradisjonelle «unnskyldningene» om at man er sjåfør, gravid eller bakfull.

6 grunner til at flere velger drinker uten alkohol

  1. Har større fokus på trening og sunnhet
  2. Større og økende variasjon av blandevann
  3. Motreaksjon mot at alkohol brukes til å feire «alt»
  4. Vil ikke kaste bort neste dag på å ligge fyllesyk
  5. Teller kalorier
  6. Sparer penger

Ringnes fortsetter å satse på alkoholfrie alternativer

Top 10 Global Consumer Trends for 2018, en markedsanalyse fra Euromonitor International, kaller en ny gruppe forbrukere for «clean lifers» – unge mennesker som oftere velger bort alkohol fordi de ønsker enn friskere livsstil.

Rapporten peker også på at drikkemarkedet bør kjenne sin besøkelsestid og tilby flere gode alternativer til denne voksende gruppen.

– Hos Ringnes har dette vært et satsingsområde i flere år nå, og vi kommer til å fortsette å utvide det spennende tilbudet av alkoholfrie alternativer, sier Anders Røed, administrerende direktør i Ringnes.

 

Fordommene er i ferd med å forsvinne

Større utvalg og mer fokus på alkoholfrie alternativer har også fjernet noen av fordommene rundt det å ikke drikke alkohol, tror Erdal Mogstad hos Schweppes.

– I dag er det mindre stigma forbundet med å si nei takk, spesielt blant yngre mennesker, sier hun.

Det har vist seg at såkalte millennials – de som er født mellom 1980 og 2000 – allerede drikker betydelig mindre enn foreldregenerasjonen.

– Mange har valgt en sunnere livsstil, og alkohol er ikke like mye en åpenbar og «nødvendig» ingrediens for å kose seg, mener Erdal Mogstad.

Mocktails er alkoholfrie alternativ til cocktails.