Meny

Glutenfritt øl

Mange glutenintolerante ønsker å kunne kjøpe øl på linje med andre øl-drikkere. Nå finnes det heldigvis godt øl de kan nyte.

I følge Norsk Cøliakiforening lider trolig så mange som 7-8% av nordmenn av glutenintoleranse. Et godt, fullverdig glutenfritt øl har vært et savn for cøliakere og andre som ikke tåler gluten eller ønsker å unngå det.

Hvete og bygg
Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, og finnes blant annet i hvete og bygg, som er hovedingredienser i øl. Dette gjør at vanlig øl inneholder ulike mengder av gluten (noen unntak finnes, i øl brygget på ris, mais osv.). Personer med glutenintoleranse vil kunne oppleve ulik grad av fysisk ubehag når de drikker øl, eller i verste fall bli syk av det.

Første glutenfrie øl
I 2012 ble en LITE Glutenfri-variant utviklet av Ringnes i samarbeid med Norsk Cøliakiforening (NCF), som første produkt godkjent av NCF som glutenfritt. Ved produksjon av glutenfritt øl blir alle glutenproteiner filtrert bort fra produktet, uten at det påvirker andre kvaliteter ved produktet. Ølet er brygget på 100 prosent byggmalt, humle og vann.

 

Tilbake til helseløftet