Sigrids Strætkverns egenutviklede øl-kompetanseprogram ble så etterspurt i Carlsberg at hun ble bedt om å reise verden rundt i to år for å lære opp utenlandske kolleger. – Jeg har til og med opplevd å måtte skrive autografer, sier Sigrid.
Det er ikke tilfeldig at Sigrid havnet i ølbransjen. Hun vokste opp vegg i vegg med Hamar Bryggeri og sovnet inn til vørterlukt om kvelden. Sin første sommerjobb ved bryggeriet fikk hun i 1984. Og etter det har det meste handlet om øl og bryggeri.
60-åringen har kurset det norske folk om øl i over 20 år - noe som har gjort henne til en av landets mest anerkjente og profilerte øl-ambassadører. Spesielt har hun bidratt til at mange har fått øynene opp for øl til mat, noe hun også skrev en egen bok om for noen år siden.
-I starten holdt jeg kurs for forbrukere og øl-interesserte, men de siste årene har jeg stort sett jobbet med å heve øl-kompetansen til våre kunder og ansatte. Jeg aner ikke hvor mange øl-kurs jeg har holdt, men det er nok rundt tusen, sier hun med et smil.
Verden rundt
Opplæringsprogrammet «Med øl i tankene» har blitt en dundrende suksess, og det ble raskt etterspurt av andre markeder i Carlsberg-gruppen. I dag er det implementert i over 20 forskjellige land i Europa og Asia.
- Det er nok det enkeltstående karriereprosjektet jeg er aller mest stolt av. Da jeg reiste rundt i verden ble jeg ofte kalt «Beer Queen», og jeg følte faktisk at jeg ble tatt imot som en dronning. Alle var så utrolig takknemlige for kunnskapen jeg kunne dele. I møte med andre kulturer husker jeg spesielt godt en kommentar jeg fikk fra en mannlig kollega fra Nepal på tampen av en lang kursdag: «How is possible that a woman of your age have so much energy?». Jeg ble litt satt ut, og fikk en påminnelse om at levealderen for kvinner er langt lavere der enn hos oss, og levestandarden en helt annen.
Digitalt ble løsningen
Etter pandemien brøt ut i 2020 har Sigrid brukt mye tid på å digitalisere opplæringsprogrammet både for Norge og de andre Carlsbergmarkedene. Til selve kursgjennomføringen jobber hun også tett med de dyktige folka på Ringnes Brygghus. - Mange av pubene og restaurantene som har vært helt eller delvis nedstengt har valgt å tilby øl-kompetanse til sine ansatte i påvente av at samfunnet skal gjenåpne. Vi har nå en fullgod digital løsning med smaksbibliotek som kan benyttes over hele landet. Ofte smaker vi oss rett og slett gjennom utestedets egen portefølje. Digitale kurs er et godt og effektivt alternativ når fysiske møter ikke lar seg gjennomføre, fortsetter Sigrid, men tilføyer at digitale løsninger aldri kan erstatte de fysiske møtene mellom mennesker
Ølboom
Hva har disse kursene lært deg om folks holdning til øl og ølbransjen?
-Jeg har lært at veldig mange syns øl er spennende. Det har ofte hendt at deltakere som starter med å si at de ikke liker øl, forlater kurset med stjerner i øynene – klare til å utforske øl-universet videre.
Hun er ikke et øyeblikk i tvil om at det er en helt annen interesse for øl i dag enn det var for bare 20 år siden.
-Kompetansen blant folk flest er blitt mye bedre, noe også de mindre bryggeriene skal ha sin del av æren for. I det hele tatt er det utrolige mange flinke folk i bransjen. Selv om vi er konkurrenter er vi også venner som støtter hverandre. Og når vi møtes på festivaler så vanker det klemmer og mye god stemning, legger Sigrid til med et smil.
Hva er det som er så unikt med øl?
- Mangfoldet i smak. Og ikke minst rollen det spiller som et sosialt lim. Øl er noe alle har et forhold til. Det er så mange bruksområder. Så mange smaker og så få regler. Og så er det akkurat passe uhøytidelig, noe som gjør at alle føler seg vel med øl, sier hun videre.
Hva har øl betydd for deg?
- Det har jo nærmest blitt en del av min identitet. Det har formet hele karrieren min. Jeg har alltid likt øl veldig godt, mens jeg slet med å like vin da jeg var ung. Jeg tror jeg var den første kvinnelige russen på Hamar med ølknute i lua, sier Sigrid lattermild, før hun legger til: - Det siste bør kanskje ikke på trykk.
Sangfugl
Bortsett fra øl, har du noen andre lidenskaper?
- Sang. Jeg kan ikke tenke meg et liv uten å synge. For meg er det en helt nødvendig måte å uttrykke meg på. Jeg har sunget i kor i 50 av mine 60 år. Koret er blitt Oslo-familien min og er ekstremt viktig for meg. Og så setter jeg stor pris på å kunne jobbe som frivillig på kjøkkenet hos Kirkens Bymisjon en gang i måneden.
Er det noen likheter mellom øl og korsang?
- Ja, det å oppleve at man er en del av noe som er større enn deg selv. Blant korister spør man gjerne «hvilket kor drikker du øl i?». Visste du forresten at jeg skrev en øl-vise i 1983 sammen med tvillingsøsteren min? Den het «Det egentlige syndefall». Den handler om at Adam og Eva ikke ble kastet ut av paradis på grunn av eplespising, men fordi de åpnet den første ølen. Så da vet dere det, avslutter Sigrid.
Se øvrige portrettintervjuer her
«Øl er noe alle har et forhold til. Det er så mange bruksområder. Så mange smaker og så få regler. Og så er det akkurat passe uhøytidelig, noe som gjør at alle føler seg vel med øl»
Sigrid Strætkvern, stemningsskaper og øl-spesialist
Navn: Sigrid Strætkvern
Alder: 60
Bosted: Oslo
Stilling:
Øl-spesialist
Egenskap: Ekspert på øl og øl til mat
Hobby: Synge i kor
Ni kjappe med Sigrid:
Ski eller løping = Ingen av delene
Ligge eller sitte på sofaen = Ligge
Messi eller Marit Bjørgen = Marit Bjørgen
Ferie i Norge eller utlandet = Utlandet
Kjøtt eller fisk = Kjøtt
A- eller B-menneske = A-menneske.
Tog eller bil = Tog
Sjøen eller fjellet = Sjøen
Hund eller katt = Katt