Meny

Bevisst eget alkoholinntak

Yngvar Ugland er divisjonsdirektør i DnB. Nylig la han ut et innlegg på Linkedin under tittelen «Alltid kjørbar». I Ringnes heier vi på alle som vil ha et mer bevisst forhold til eget alkoholinntak.

Yngvar Ugland nyter en alkoholfri øl. Bildet er sladdet grunnet alkoholloven (Foto: Privat)

Yngvar Ugland nyter en alkoholfri øl. Bildet er sladdet grunnet alkoholloven (Foto: Privat)


Yngvar er ikke et avholdsmenneske, og han har det man kan kalle et normalt forhold til alkohol. For seks måneder siden startet han et eksperiment som går ut på å aldri drikke mer alkohol (og sakte nok) enn at han med god samvittighet kan sette seg i en bil uten å frykte promillegrensen. Det betyr for eksempel at han kan drikke et halvt glass vin eller en lettøl på en middag og deretter kjøre hjem fra middagen senere. På den måten lar ikke Yngvar alkohol legge premissene for agendaen sin. Eksperimentet pågår fortsatt. Han har knapt drukket alkohol siden det startet og han er mange erfaringer rikere.

-Henter når som helst
Yngvar beskriver hvor tilfredsstillende det har vært å alltid kunne si til 15-åringen sin at «Det er bare å ringe – jeg henter deg når som helst.» Han forteller videre at han sover bedre når kroppen ikke er alkoholpåvirket og at han har gått ned 12 kilo i vekt. Han opplever også å være mer tilstede i samtalene i sosiale lag. Dessuten har eksperimentet gjort at han har fått prøvd ut mange av de alkoholfrie alternativene som finnes der ute – og flere av dem smaker veldig godt.

Av og til
Historien til Yngvar minner om historien til et økende antall mennesker som har begynt å se nærmere på rollen alkohol spiller i livene deres. Det er mennesker som ikke nødvendigvis tar avstand fra alkohol, men som vil ha et mer bevisst forhold til eget inntak. Internasjonalt har denne trenden fått navnet Sober Curious. I Norge sier vi gjerne «Av og til». Det handler rett og slett om et moderat og bevisst alkoholkonsum. Det betyr ikke at man nødvendigvis kutter ut alkohol helt, men det kan være at man bestemmer seg for å redusere inntaket ved å drikke sjeldnere, drikke mindre mengder eller velge lettøl eller andre varianter med lav alkoholprosent. Noen gjør det for en periode, mens andre ser på det som en varig livsstil.

10 prosent alkoholfritt
I Ringnes unner vi folk å nyte en øl både med og uten alkohol. Og vi heier på alle som vil ha et mer bevisst forhold til eget alkoholinntak. Vi har som mål at 10 prosent av ølet vårt skal være alkoholfritt innen 2025. I dag er tallet rundt seks prosent. Det er et ambisiøst mål, men dersom flere gjør som Yngvar har vi en tro på at vi kan klare det.

Les Yngvars innlegg på Linkedin