Meny

Derfor velger Ringnes 80 prosent resirkulert plast fremfor 100 prosent

Med Imsdal var Ringnes først i Norge til å lansere drikkevareflasker laget av 100 prosent resirkulert plast i 2019. I samråd med pantesystemet Infinitum velger selskapet nå å redusere mengden resirkulert plast i flaskene. Bakgrunnen for beslutningen er å sikre at plasten kan resirkuleres flere ganger.

Johanna Ellefsen Rostad og Kjell Olav Maldum på Infinitums resirkuleringsanlegg på Heia utenfor Fetsund. (Foto: Arash Nejad/nyebilder.no)

 

Ringnes vil i løpet av sensommeren lansere flasker laget av 80 prosent resirkulert plast på produktene Farris og Imsdal. Farris går dermed over fra flasker laget av utelukkende ny plast, til flasker med resirkulert plast. For Imsdal reduseres mengden resirkulert plast i flasken fra 100 til 80 prosent.

Ikke et steg tilbake, men to steg fram
– Det høres kanskje ut som at det er et skritt tilbake, men faktisk handler dette om å ta to steg fram. Ved å redusere mengden resirkulert plast i Imsdal-flaskene forlenger vi levetiden til materialet. Plasten kan ta flere runder i systemet for resirkulering, sier Johanna Ellefsen Rostad, Kommunikasjonsdirektør i Ringnes.

Hun vedkjenner at det er enklere å kommunisere en løsning med 100 prosent resirkulert plast, men at de likevel har valgt å følge Infinitums oppfordring.

– Vi har vist at det er mulig å lage en flaske med 100 prosent resirkulert plast. Når det nå kommer stadig mer resirkulert materiale inn i systemet, må vi vurdere effekten dette har på totalen. Og som Norges største drikkevareselskap er vi forpliktet til å tenke på hele systemet og være langsiktige, forklarer Rostad.

Infinitum er selskapet som har ansvaret for det unike pantesystemet i Norge og sørger for at rundt 600 millioner plastflasker årlig samles inn og blir sendt til resirkulering.

Ivaretar hensynet til systemet og forlenger livet til plastmaterialet
- Det vi har sett er at en for høy andel resirkulert plast inn i systemet gjør at materialet ikke tåler mange runder før kvaliteten blir dårlig. Da må materialet destrueres framfor å brukes på nytt, forklarer Kjell Olav Maldum i Infinitum.

Maldum forklarer at plast er et materiale med unike kvaliteter. Målet er å sikre plasten lengst mulig levetid i systemet for resirkulering. Det er også nøkkelen til å oppnå en lavest mulig miljø- og ressursbelastning fra emballasjen.

- Med dagens teknologi har vi sett at det er optimalt å tilføre rundt 20 prosent ny plast for å opprettholde kvaliteten i materialet og samtidig holde plasten i systemet lengst mulig. Slik sikrer vi sikrer effektiv gjenvinning, høyest mulig kvalitet og lengst mulig liv til plastmaterialet som brukes i flaskene, sier Maldum, som også synes det er gledelig at Ringnes velger å bruke materiale fra det norske markedet i flaskene sine.

Reduserer bruken av ny plast med 980 tonn
- Med 80 prosent resirkulert plast i Farris og Imsdal vil vi i sum redusere bruken av ny plast med 980 tonn årlig. I tillegg gjør vi en betydelig reduksjon i vårt klimaavtrykk, sier Rostad, som forteller at timingen ikke er tilfeldig.

- Det er veldig stas å kunne lansere de nye flaskene med materiale fra det nye resirkuleringsanlegget for drikkevareemballasje i Norge. Anlegget er det første av sitt slag i Norge, og befester drikkevarebransjen sin posisjon som ledende i arbeidet med å gjøre Norge mer sirkulært, avslutter Rostad.

Utrullingen av de nye Imsdal-flaskene har startet, mens de nye Farris-flaskene forventes å være klare for markedet i løpet av sensommeren. Det er ingen synlige forskjeller mellom flasker som utelukkende består av ny plast og flaskene som består av 80 prosent resirkulert plast.

(Kilde: Infinitum).

 

Imsdalflasken blir nå enda mer bærekraftig, når den blir bestående av 80% resirkulert plast.