Meny

Fra traust til trendy: Alkoholfri-favoritten Munkholm feirer 30 nå i juni

– Det var sett på som noe bare gravide og sjåfører drakk, men i dag nytes Munkholm av alle som liker øl. Norges mestselgende alkoholfrie ølmerke feier 30 år nå i juni.

I 1992 hadde alkoholfritt øl rykte på seg å være et kjedelig alternativ til «skikkelig» øl som man drakk kun når det var nødvendig å unngå alkohol. I dag er det et trendy valg som stadig flere tar stadig oftere.

– Det har vært 30 intense år med kamp mot fordommer, voldsom forbedring av produksjonsteknologi og hardkjør for å oppnå «kred». I dag kan vi feire en suksess uten sidestykke, sier Sigrid Strætkvern, som er ølekspert og har tittelen stemningsskaper hos Ringnes.


Fra beskjeden start til voldsom vekst

Bryggeri-Norges aller første alkoholfrie øl het Zero, som ble brygget av mange ulike bryggerier på oppdrag fra Bryggeriforeningen. Ringnes sitt første egne alkoholfrie øl het ALF, men det var Munkholm som skulle bli ølet som revolusjonerte kategorien.

Da Munkholm ble lansert i 1992 var markedet mildt sagt lunkent, og øl uten alkohol utgjorde en svært liten del av det totale ølsalget. Men gjengen bak hadde stor tro på Munkholm fra dag én.


Sosial aksept

Etter bare fem år var Munkholm Norges mestselgende alkoholfrie øl, og har siden ledet utviklingen som har gjort «det ufrivillige valget» til en knusende suksess. I dag er rundt 6 prosent av alt øl som selges i Norge alkoholfritt, og Ringnes sikter stadig høyere.

En nyere undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov viser at 7 av 10 mener det er sosialt akseptabelt å bestille alkoholfritt øl på bar, og av 18–29-åringer har 2 av 3 blitt mer bevisst sitt eget alkoholinntak i løpet av de to siste årene.


Tre suksessfaktorer

I tillegg til mer fokus på helse, mener Sigrid Strætkvern at Munkolms suksess bygger på tre hovedfaktorer. For det første er det brygget som vanlig øl, og har derfor riktig smak, aroma, farge og skum. For det andre har ølet hele veien fått enda bedre smak og stadig flere varianter, godt hjulpet av avansert bryggeteknologi.

– Og til sist har alt dette ført til at flere og flere velger alkoholfritt øl fordi det er godt, sunt og dessuten et skikkelig godt drikkealternativ til god mat, sier Strætkvern.


Ga gass med ny promillegrense og munker

Et stortingsvedtak i 2001 ble også svært viktig for Munkholm. Promillegrensen ble satt ned fra 0,5 til 0,2. Lenge hadde lettøl – opptil 2,7 prosent – solgt veldig bra. Men nå kunne du ikke lenger ta deg et par lettøl og så kjøre bil.

Ringnes så nå at alkoholfritt var alternativet som virkelig kunne vokse. De satset tungt på
reklamekampanjer ut over 2000-tallet. Dette ble laget en populær serie TV-reklamer med munker som viste at alkoholfritt øl brygges som ekte øl, med gode kunnskaper og tradisjon i bunnen. Det skulle bli starten på den varige holdningsendringen man nå ser resultatet av i salgstallene.


Bedre og bedre smak

– Samtidig jobbet vi med stadig å forbedre byggeprosessen. Ølet fikk mindre vørterpreg og renere ølsmak, forteller Tore Hage, utviklingssjef og mikrobiolog i Ringnes. Han har vært med på Munkholm-eventyret fra dag én.

I 2004 kom de første sesongvariantene av Munkholm – først Sommerøl og så Juleøl. To år etter kom 78 °N, Asia, Cuba og Hveteøl. Innen 2016 var Classic, Fatøl og Bayer på plass, og i dag har disse fått følge av Fruktig IPA og Radler-variantene Sitron pluss Bringebær & Sitron.

I 2018, da Munkholm fikk sitt nåværende design, hadde kategorien vokst med 20 prosent på fem år. I rekordåret 2019 ble det solgt 10,6 millioner liter alkoholfritt øl i Norge, og vi drikker nå faktisk mer alkoholfritt enn sterkøl over 4,7 prosent.


MUNKHOLM FAKTA

Fra grønn flaske til 0,33 literboks

De første seks årene kom Munkholm på grønn flaske med lang hals. I 1998 ble denne byttet ut med brun flaske. I år 2000 kom de første halvliterboksene. Sommeren 2004 ble Munkholm Sommerøl solgt på klar flaske. Dagens 0,33 literbokser ble lansert først i 2018.


Visste du at …

I 2001 begynte Ringnes å eksportere Munkholm til Israel, og fikk derfor hvert år besøk av en rabbiner fra England som inspiserte bryggeprosessen og utstedte nødvendig kosher-sertifikat.

18 ulike øl

Munkholm har lansert 18 ulike typer øl de siste 30 årene:

1992: Original

2004: Sommerøl, Juleøl

2006: Horisont, 78 °N, Asia, Cuba, Hveteøl, Juleøl for kjøtt og Juleøl for fisk

2007: Classic

2008: Münchener

2014: Fatøl, Bayer

2018: Weiss

2019: Fruktig IPA

2021: Radler Bringebær & Sitron

2022: Radler Sitron

 

Munkholm-varianter 2022

Original

Fatøl

Bayer

Fruktig IPA

Juleøl

Radler Bringebær- & Sitronsmak

Radler Sitronsmak


Munkholm tidslinje

1992 – Munkholm lanseres, på grønn longneck flaske

1998 – Munkholm får ny, brun flaske

2000 – Munkholm kommer på halvliterboks

2001 – Munkholm blir kosher-sertifisert

2004 – Sommerøl lanseres, på lys flaske

2004 – Juleøl lanseres

2006 – Munkholm «Horisont»-serie lanseres med fire varianter: 78 °N, Cuba, Asia og Hveteøl

2007 – Classic lanseres

2008 – Münchener lanseres

2014 – Stort designløft pluss lansering av Fatøl og Bayer, som avløser Münchener

2016 – Weiss lanseres

2018 – Dagens design lanseres, overgang til 0,33 literbokser

2019 – Fruktig IPA lanseres

2021 – Radler Bringebær og Sitron lanseres

2022 – Radler Sitron lanseres