Meny

Full fart mot sukkerfri jul

Årets store julebrusnyhet, Solo Super julebrus, er uten tilsatt sukker. Og den sukkerfrie varianten til Hamar og Lillehammer julebrus er i ferd med å bli større enn originalen. Er jula i ferd med å bli sukkerfri?

Markedsdirektør Ingrid Lønning med populære og sukkerfri varianter av julebrus fra Ringnes.


-Ja, utviklingen går i den retningen. Og egentlig er det ikke veldig overraskende. Norske brusdrikkere har i flere år foretrukket de sukkerfrie variantene. I løpet av året har vi i enkelte kortere perioder ligget over 90 prosents målet vårt for andel av brus uten tilsatt sukker. Men det holder ikke med øyeblikksbilder – vi skal ligge stabilt over 90 prosent, noe som er et betydelig bidrag til myndighetenes folkehelsemål om sukkerreduksjon, sier markedsdirektør i Ringnes, Ingrid Lønning, og fortsetter: - For hver prosentpoeng av sukkerbrusvolumet som flyttes over til sukkerfrie alternativer, forsvinner omtrent 500 tonn med sukker fra markedet.

Hvorfor har brus klart å foreta et skifte til sukkerfritt, mens andre produktgrupper sliter med det samme?

-Det korte svaret er at det smaker godt. Det er ingen grunn til å få i seg sukker når det sukkerfrie alternativet er både bedre og sunnere. Og når forbrukerne så tydelig sier fra at det er brus uten tilsatt sukker de ønsker seg, da blir det sånn. I dag er de aller fleste nyhetene sukkerfrie både fra Ringnes og fra andre produsenter, fortsetter hun.

Kan det norske brusmarkedet bli helt sukkerfritt?

- For noen år siden ville jeg nok sagt nei. Nå er jeg faktisk ikke sikker. At vi vil nå sukkerfrittandeler som er enda en god del høyere enn i dag er jeg helt sikker på. At Solo Super skulle bli større enn originalen var det heller ikke mange som trodde for bare noen år siden, men det er den. Det vil nok ta noen år før det siste sukkerkornet er fjernet, men det er den veien det går, avslutter Ingrid.

Norges mest solgte julebrus, Hamar og Lillehammer Julebrus, kom som sukkerfri variant i 2016 og har siden da blitt et veldig populært alternativ til jul.