Meny

Julebrus ble gjenvinningsressurs

Aldri så galt at ikke det er godt for noe, heter det. Før jul måtte Ringnes trekke tilbake fem millioner liter julebrus på glassflasker da de oppdaget at enkelte flasker hadde skader på flasketuten. Normalt ville denne brusen havnet i sluket på bryggeriet. Men i stedet har de edle dråpene vist seg å gjøre nytte for seg i kretsløpet hos gjenvinningsselskapet Franzefoss.

- Julebrusen skulle vi naturligvis helst sett at stod på julebordene til folk, men når det ikke skjedde er det jo veldig gledelig å se at at vi får utnyttet julebrusen på annet vis, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard.

 Franzefoss Gjenvinning holder til på Haraldrud i Oslo, og er blant de fire største gjenvinningsbedriftene i Norge. De har som mål å gjenvinne flest mulig av de ressursene som lar seg gjenvinne og var derfor ikke vonde å be da de fikk spørsmål om å ta imot julebrusen fra Ringnes.

 Franzefoss har en sorteringslinje hvor ett av prosesstrinnene er et vannbad. Tunge masser kjøres gjennom vannbadet for å få tatt ut treverk og annet brennbart materiale som flyter, slik at man sitter igjen med rene deponimasser som synker.

 – Det som flyter på brusen går videre til energi og gjenvinning, mens det som synker sendes til deponi. Til vanlig bruker vi alt fra én til tre kubikk kommunalt vann i timen. Nå bruker vi julebrus. Så det blir en ressurs og vi sparer litt vann for Oslo kommune, sier fungerende anleggssjef ved Franzefoss, Victor Ursachi.

Får nytt liv

Halvparten av brusen Franzefoss fikk av Ringnes brukes i vannbadet i stedet for rent drikkevann. Resten av brusen går til biogassanlegg. Biogassen benyttes som drivstoff i stedet for fossilt drivstoff som diesel. Glasset samles også opp i prosessen. Det gjenvinnes, og får på denne måten nytt liv.

Brusen brukes flere ganger, og restmaterialet - som i hovedsak er sukker - brukes deretter til produksjon av biogass. Glasset sendes til resirkulering og får nytt liv.

Ursachi forteller at julebrusen raskt ble et populært innslag på Franzefoss. – Vanligvis lukter det kloakk i vannbadet. Med julebrus så har vi god lukt der, avslutter han med et smil.

Victor Ursachi, fungerende anleggssjef ved Franzefoss.

Mediekontakt

Kontaktperson for mediehenvendelser:

Pressekontakt

Nicolay Bruusgaard

Tel +47 900 84 257 Email [email protected]