Meny

Motor og retningssans i bærekraftarbeidet

I en tid hvor vi står midt oppe i en altoverskyggende pandemi, ser vi verdien av at vi har etablert en god motor og retningssans i bærekraftarbeidet vårt.

Administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed.

Administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed.

 

Vi har meislet ut ambisiøse, men konkrete mål som forplikter – like mye i dag som før pandemien traff oss. Vi har sikret et bredt eierskap til selskapets bærekraftagenda i selskapet blant våre ansatte. I Ringnes har vi ikke en bærekraftsansvarlig. Vi har mange som jobber for vår felles bærekraftagenda på tvers av funksjoner i selskapet. I vår bærekraftrapport kan du lese summen av alles innsats.

Stor nok til å gjøre en forskjell

Ringnes er landets største drikkevareselskap. Til sammen teller vi nær 900 ansatte. Vi har anlegg flere steder i landet, som hver for seg har en stor betydning for sine lokalsamfunn. I sum gjør det oss til en betydelig samfunnsaktør. Med dette følger også et betydelig ansvar og en mulighet til å bruke vår størrelse og posisjon til å gjøre en forskjell. Dette drivkraften i bærekraftarbeidet vårt.

I løpet av året vi har lagt bak oss har vi sett at små grep fra oss kan gjøre stor forskjell: Ved å gjøre brusflasken to små gram lettere har vi til sammen kuttet forbruket av plast med over 200 tonn. Når vi bidrar til å snu totalforbruket av brus fra sukker til sukkerfritt, kutter vi sukkerforbruket i den norske befolkningen med 480 tonn.  

Ambisiøse og konkrete mål

Vår drøm er å gjøre Norge til sukkerfrittlandet der bruskategorien gjøres helt sukkerfri. Men selv om vi har drømmer styrer vi etter konkrete mål. Innen 2022 er målet å nå 90 prosent. Ved inngangen til 2020 er tallet 85 prosent. Vi er på god vei, men har ennå en del å jobbe med før vi er i mål.

Vi deler ambisjonen om verdenshav og strender fri for plastavfall. Vi støtter ønsket om å fjerne alt av unødvendig engangsplast. Men her som på folkehelseområdet, styrer vi etter konkrete mål i vårt

Plastløfte: 1000 tonn plast skal kuttes innen 2025. Vi dobler EU-kravet og skal bruke minst 50 prosent resirkulerte materialer i vår emballasje innen 2025.

I løpet av 2019 kuttet vi 270 tonn plast. Vi vet og er ærlige på at de siste 500 tonnene er vanskeligere å kutte enn de 500 første.

I 2019 introduserte vi også Norges første drikkeflaske laget av 100 prosent resirkulert materiale med vår Imsdal. Det tok oss to år med prøving og feiling å komme dit. Nå retter vi oppmerksomheten framover i arbeidet med å introdusere mer resirkulert materiale i vår emballasje.

Mange bærekraftansvarlige

Ingen mann eller kvinne i Ringnes kan alene sørge for at vi når målene vi har satt oss. Det krever ulik kompetanse og bidrag fra mange – også utenfor Ringnes. Heldigvis har vi mange flinke og dedikerte ansatte som hver dag bidrar til å flytte oss nærmere målene våre.

I bærekraftrapporten blir du kjent med emballasjeeksperten vår Solenne Roudot, som ledet arbeidet som ledet fram til Norges første flaske laget av 100 plast resirkulert plast. Du møter engasjerte ansatte fra utelivsdelen i Ringnes som har sikret at våre nye Draughtmaster-ølfat inkluderes i panteordningen og gjenvinnes.

Det skjer også mye bak kulissene i vårt arbeid med å gjøre drikkevarekategorien sunnere. Våre eksperter på smaksutvikling jobber for å gi deg den beste brusen – uten sukker. Våre bryggere legger sin ære i å utvikle og brygge godt øl – uten alkohol.

Vi er også svært glade for samarbeid med både kunder, i bransjeorganisasjoner og myndigheter gjennom året for å gi arbeidet vårt ytterligere kraft. Å jobbe for felles mål inspirerer og gjøre at den innsatsen som legges ned forsterkes. I Bærekraftrapporten vår presenterer vi blant annet resultater av godt arbeid sammen med Øyafestivalen, Mepex, Hold Norge rent, Infinitum, Matvett, Matsentralen og Oslo kommune – miljøhovedstadsåret, for å nevne noen.

Det er mange som står bak de resultatene vi har oppnådd for Bærekraftåret 2019. Og kanskje viktigere er det mange som sørger for at vi opprettholder motor og retningssans i arbeidet videre.

Vi håper du vil ta deg tid til å lese rapporten vår.

 

Med vennlig hilsen,

Anders.