Meny

Prøv en iskremsoda i sommer

Sommer, sol, iskrem og brus – alt går perfekt sammen. Men har du noen gang prøvd iskrem i selve brusen?

Iskremsoda med Solo og vaniljeis.

Iskremsoda med Solo og vaniljeis.

 

– Dette er faktisk en gammel klassiker som fortjener å bli oppdaget av nye generasjoner, som en superenkel og ekstremt forfriskende premie for barna eller dessert for de voksne, sier Hans Ingi Tryggvason. Han er daglig leder for Ringnes Brygghus og ekspert på hvordan du matcher smaker i mat og drikke.

Iskremsoda er en fornorskning av det opprinnelige engelske navnet på iskrem i brus – «ice cream float».

Enkelt og lekkert

Iskremsoda er veldig lettvint å lage, men resultatet både ser lekkert ut og smaker superfriskt, ifølge Tryggvason.

– Det handler rett og slett om å la noen kuler av din favorittiskrem flyte på toppen av den brusen du liker best. Finn et litt stort og vidt glass, gjerne et dessertglass. Legg i et par kuler iskrem og fyll etter med brus til isen flyter, forklarer han.

Solo Super og vaniljeis

Tryggvason har skapt en ny, helnorsk og frisk variant av iskremsodaen som han mener bør være et sikkerstikk blant barn i sommer: Legg to kuler med vaniljeis av god kvalitet i et glass, fyll opp med Solo Super og pynt med en kvast mynteblader. 

– Dette tar vaniljeisen til et helt nytt nivå. Og hvis ikke Solo smaker av sommer, så vet ikke jeg hva som gjør det!


Iskremsoda på 1-2-3

  1. Legg to kuler is i dessertglass
  2. Fyll etter med brus
  3. Pynt med mynte, spiselige blomster eller annen garnityr

 

Mozell og sorbet for de voksne

En iskremsoda kan være en super og enkel dessert også for voksne. Tryggvason anbefaler å prøve kombinasjonen Mozell og sorbet.

Den søte brusen vil balansere det syrlige i sorbeten på en fantastisk frisk måte, og en enklere dessert skal du lete lenge etter, mener han. Har du gjester kan du tilby ulike smaker sorbet og ende opp med et fargerikt dessertbord.


Ville ta innersvingen på konkurrenten

Iskremsodaen skal ha blitt oppfunnet av en amerikaner ved navn Robert McCay Green i Philadelphia i 1874. Ifølge ham selv bestemte han seg for å tilsette vaniljeis i brusen sin for å ta innersvingen på konkurrenten, som hadde en flottere brusmaskin.

Han skal ha ønsket at det skulle stå «Oppfinneren av Ice Cream Soda» på gravsteinen. Det ble det ikke noe av, siden tre andre amerikanere også påsto å ha funnet opp desserten – inkludert en av Greens egne ansatte.


Bruk fantasien i sommer

Selv om den tradisjonelle iskremsodaen er basert på vaniljeis, mener Hans Ingi Tryggvason at det ikke bør være noen begrensninger for hvilke kombinasjoner av is og brus du kan sette sammen. 

– Barn elsker jo å mikse de rareste ting, og det er lov å spørre dem hvilke smaker de vil prøve. For voksne kan det være lurt å prøve seg frem til de «riktige» kombinasjonene, sier Tryggvason, som oppfordrer alle til å bruke fantasien i sommer.