Meny

Utetime: Hvordan kan bransjen bli enda mer bærekraftig?

I denne episoden av "Utetime med Ringnes" er temaet bærekraft i bransjen. Hansi og Emma har besøk av leder i Matvett, Anne Grete Haugen, leder for Matsentralen Cristiano Aubert og Head of partnerships for Øya-festivalen, Cathrine Røsseland i studioet i Ringnes brygghus.

Cristiano Aubert fra Matsentralen og Anne Grete Haugen fra Matvett gjester studioet i Ringnes Brygghus.

 

Anne Grete forteller at matsvinnet fra Utelivsbransjen er betydelig. Årlig er landets restauranter og utesteder alene kilde til at 27 tonn  spiselig mat havner i søpla og at verdier for 1,6 milliarder kroner forsvinner. Det fører bransjen til topps på listen over matsvinnverstinger. Hun sier videre at det kreves en betydelig innsats fra alle hold for å snu trenden, men at det er både tegn og vilje til endring. Ikke minst viser undersøkelser at utelivsgjestene ønsker å ta bærekraftige valg. Anne-Grete gir derfor konkrete tips til hvordan aktører kan redusere svinnet sitt. 

Hver dag leveres 30 000 måltider fra Matsentralen, og Cristiano beskriver hvordan landets åtte matsentraler samler inn og videredistribuerer mat av god kvalitet, som blant annet ikke kan selges grunnet utgått«best før»-dato, til folk som sliter med å få endene til å møtes. 

Cristiano kan fortelle at spesielt under pandemien fikk de mye overskuddsmat fra utelivet. Han sier videre at behovet for mat- og drikkevarer er betydelig og at det ikke er noe problem å bli kvitt varene. De fyker ut av hyllene. Det gjelder også ferskvarer som frukt og grønnsaker.

Cathrine Røsseland fra Øyafestivalen forteller om hvordan de har jobbet over mange år for å bli en av verdens beste festivaler innen bærekraftige løsninger.

 

Cathrine Røsseland fra Øya forteller om en festivalreise som startet med en kompisgjeng som ønsket å tilby Oslo-folk en større scene for god musikk – til å bli en foregangsfestival med en tydelig miljøprofil. Festivalen ble rett før pandemien kåret til verdens mest miljøvennlige festival. Cathrine tar oss med på denne reisen.

Hør episoden her:

Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts