Meny

Er en ølflaske av tre fremtidens emballasje?

 

Arbeidet med å utvikle enda mer bærekraftige emballasjetyper har høy prioritet i Carlsberg-gruppen. En av de siste innovasjonene er en prototype på en fiberflaske, som er fremstilt av trefiber og annet plantebasert materiale. 

– Dette er et svært spennende utviklingsprosjekt som har pågått siden 2015. Gjeldende versjon består av 45 % biobasert plast – såkalt PEF-polymerforing. Det ytre skallet består av trefiber (55%). Dette gjør flasken helt biobasert, bortsett fra korken som foreløpig er laget av aluminium. Om det blir flasken for fremtiden er imidlertid for tidlig å si, sier ESG-sjef Jeppe Grøttland. 

Men hvorfor er det ikke utelukkende en flaske av trefiber? 

– Det handler om å sikre kvaliteten på innholdet. For å holde ølet like friskt og smakfullt i opptil seks måneder, er det nødvendig å legge til en barriere mellom væsken og flaskens papirlignende ytre skall. 

Han understreker at PEF-plasten er fremstilt utelukkende av fornybare, biobaserte råvarer. 

– Den kan holde på karbondioksid bedre enn den vanlige plastflasken (PET), så både miljøet og drikken kan dra nytte av løsningen. Flaskens ytre skall av trefiber bidrar også til å holde ølet kaldere lenger på grunn av bedre isolerende egenskaper enn for eksempel bokser eller glassflasker, fortsetter Jeppe. 

Neste generasjon under utvikling 

Carlsberg og partnere fortsetter arbeidet med å utvikle en ny og enda bedre versjon av trefiberflasken, blant annet ved å gjøre den indre PEF-plastbarrieren så tynn som mulig, fra dagens 18 gram til 5 gram per flaske, og utvikle et biobasert alternativ til å erstatte aluminiumskorken. 

 

Tilbake til plastløftet