Meny

Flere kvinner i ledende stillinger

Tre av fire forfremmelser til tyngre leder- og spesialiststillinger i Ringnes i 2024 gikk til kvinner. Selskapet møtte også det nye kravet i aksjeloven om kjønnssammensetning i styret.

Annette Asper Berg, Head of Legal i Ringnes

Annette Asper Berg, Head of Legal i Ringnes

 

Lovkravet innebærer at selskap over en viss størrelse må ha minst 40 prosent av hvert kjønn representert i styret. 

– Vi har jobbet aktivt med å få på plass flere kvinner i våre styrer for å oppfylle det nye kravet. På lang sikt vil likestilling og mangfold i næringslivet ha mange positive effekter, blant annet på arbeidsmiljøet og verdiskapningen, sier Head of Legal i Ringnes, Annette Asper Berg, og legger til:

 – Personlig er jeg i utgangspunktet ikke for kjønnskvotering, men tilhenger av at man skal velges fordi man er best egnet til rollen. Likevel er det utvilsomt mange dyktige kvinner som ikke har kommet til styrebordet, og den nye lovgivningen er et nødvendig tiltak for å endre dette. 

Første kvinnelige advokat i Ringnes

Annette har vært Head of Legal i over syv år, og var i sin tid den første kvinnelige advokaten i Ringnes. Hun deler at hun har hatt sterke forbilder.

 – Mormor ble økonom i en tid da svært få kvinner gikk på Handelshøyskolen. Tanten min var høyesterettsdommer – en stilling som henger høyt i juridiske kretser. Det har derfor vært helt naturlig for meg å alltid se muligheter og ikke begrensninger, sier hun. 

Utvikling og interne muligheter 

Bryggeribransjen har historisk sett vært mannsdominert, og fortsatt er om lag fire av fem Ringnes-ansatte menn. Selskapet har derfor over tid jobbet aktivt for å fremme likestilling og kjønnsbalanse. 
Ved utgangen av 2024 hadde Ringnes en kvinneandel på 44,4 prosent i selskapets ledergruppe og 41,3 prosent i gruppen tyngre leder- og spesialiststillinger. Kvinner stod for 75 prosent av forfremmelsene til sistnevnte gruppe i 2024. 

– Intern kompetanseheving bidrar til å utvikle og ta vare på talenter. Det er også motiverende for ansatte å bli investert i, og satset på. Det er gledelig å se at flere av våre dyktige kvinnelige kollegaer tar steget videre innad i Ringnes, sier Annette. 

 

Marianne Falstad Vaaler leder et team på fire, godt balansert i kjønn, alder og erfaring.

Marianne Falstad Vaaler leder et team på fire, godt balansert i kjønn, alder og erfaring.

 

Hatt flere stillinger 

En av dem er Marianne Falstad Vaaler, Head of Demand planning i Customer Supply siden 2021. Med ti års fartstid i Ringnes har hun hatt flere stillinger, inkludert lederroller. – Selv har jeg alltid hatt lyst til å være leder, og det faller meg naturlig å ta ansvar. Samtidig er det inspirerende å se stadig flere kvinner i toppledelsen og i nøkkelroller. Det skaper ringvirkninger, og jeg tror det gjør at flere kvinner både ønsker og tør å gå den veien, sier Marianne. 

Snu trenden 

Som Norges største drikkevareselskap har Ringnes om lag 1 000 ansatte. Innen enkelte områder er det god kjønnsbalanse, mens andre fortsatt er sterkt mannsdominerte – blant annet innen produksjon, logistikk og distribusjon.

– Vi er på riktig vei, men vi har fortsatt et stykke igjen. Det har vært stor utvikling i de ti årene jeg har jobbet her, og Ringnes har vært tydelige på retningen selskapet skal ta. Det ser vi også i rekrutteringen, hvor det satses på større bredde og mangfold, fortsetter Marianne. 

Ringnes skal fortsette å legge til rette for at flere kan ta steget opp og frem gjennom målrettet rekruttering, kompetanseutvikling og interne muligheter. 
– Våre ansatte blir i snitt i 15 år – noe som er et tydelig tegn på at det gjøres mye riktig, og en motivasjon for å fortsette den positive utviklingen, avslutter Marianne.