Meny

Kutter tonnevis av ny plast

Arbeidet med å redusere forbruket av ny plast i Ringnes pågår for fullt. – I 2024 reduserte vi 102,5 tonn ny plast, sier Ringnes’ emballasjeekspert, Sølvy Aslaksen.

Prosessingeniør Freskim Azizi og emballasjeekspert i Ringnes, Sølvy Aslaksen.

Prosessingeniør Freskim Azizi og emballasjeekspert i Ringnes, Sølvy Aslaksen.

 

Ett av tiltakene som ble fullført i 2024 var den påkrevde overgangen til festede korker på plastflaskene, som kom med EUs plastdirektiv. – Det positive var at vi benyttet muligheten denne overgangen presenterte til å finne en løsning hvor vi i tillegg til å feste korkene til flaskene også kunne ta i bruk korker med mindre plast. De oppdaterte tallene våre viser faktisk at vi klarte å redusere plastbruken med hele 16 tonn ved å fullføre denne overgangen, sier Sølvy.

Hun forteller at emballasjeteamet i 2024 også gjorde flere andre plastreduserende tiltak. – Gjennom flere grep fikk vi erstattet bruken av ny plast med resirkulert plast i flere deler av emballasjeverdikjeden vår. Samlet fikk vi redusert bruken av ny plast med 86,5 tonn fra disse grepene, sier Sølvy.

Ikke «plug and play»

Det er imidlertid ikke bare å begynne å bruke mer resirkulert plast. Før en plastblanding med økt mengde resirkulert plast kan tas i bruk, kreves grundig testing av det nye materialet. – Vi må se hvordan det reagerer på belastninger under produksjon og distribusjon. Vi tester alltid nytt materiale i tre faser. Består det testene i fase 1, går det videre til fase 2 og deretter til fase 3, som er den mest omfattende testen med betydelige volumer, sier prosessingeniør Freskim Azizi.

Sammen med Packaging Technologist Jerome Leroy og Sølvy utgjør han trioen som er mest involvert når ny emballasje skal utvikles og testes.

Må prøve seg frem

– Dersom ikke testresultatene er gode nok, starter vi feilsøking og problemløsning. Vi må både være kreative og prøve oss frem for å finne den aller beste løsningen, fordi det er mange forskjellige problemstillinger en kan møte på. Det kan være svakheter i materialet vi tester eller belastning i produksjonen, sier Freskim.

Alt må stemme og være riktig innstilt – fra varme i produksjon til stabling og slitasjebelastning i distribusjon. – Plasten må jo være robust nok til at den lever opp til forbrukernes forventninger. Så her må vi være veldig nøye og vurdere mange forhold, fortsetter Freskim.

Alle detaljene til tross, forteller Freskim at han synes jobben er «veldig artig». – Det å gjøre tilpasninger som viser seg å fungere gir en veldig god følelse. Og det er veldig gøy hvordan vi jobber kreativt for å finne de beste løsningene, både for forbrukerne og planeten, avslutter Freskim.

Jerome Leroy, Packaging Technologist

Jerome Leroy, Packaging Technologist

 

Plastkutt i 2024

  • Overgangen til de festede korkene gjorde at vi reduserte plastbruken med 16 tonn.
  • Vi tok i bruk blank plastfilm med 25 % resirkulert plast, et tiltak som reduserte vår bruk av ny plast med 32,5 tonn.
  • Vi tok i bruk Draughtmaster, plastfat for øl, med 50 % resirkulert plast. Dette tiltaket reduserte vår bruk av ny plast med hele 40 tonn.
  • Vi tok i bruk blank film med 50 % resirkulert plast for 20-pakninger med boks. Dette reduserte vår bruk av ny plast med 14 tonn.
  • Totalt reduserte vi bruken av ny plast med 102,5 tonn i 2024.