Meny
PepsiMax-HighRes-24_ by Chen Photography.jpg

Ringnes har nå nesten bare sukkerfri brus

Innen utgangen av 2022 skal minst 90 prosent av brusen Ringnes produserer være uten tilsatt sukker.

Våren 2020 har Ringnes’ sukkerfrittandel ligget på over 85 prosent. Totalt i det norske markedet er over 60 prosent av volumet sukkerfritt.

– Vi har jobbet målrettet med å gjøre drikkevarekategorien sunnere i over 20 år, og i dag er sukkerfrie Pepsi MAX Norges mestselgende brus totalt, sier Peder Onsøyen, markedssjef hos Ringnes.

LES MER: Ringnes’ bærekraftrapport

– Andre sukkerfrie varianter i porteføljen til Ringnes gjør det også svært bra, sier han, og trekker frem Solo Super, Villa Lett og Mozell Light som eksempler på lettprodukter som tar andeler fra de sukkerholdige variantene.

Både smak og helse

At utviklingen går i en sukkerfri retning, er ikke nytt. Stadig flere foretrekker smaken av de sukkerfrie alternativene fremfor de sukrede.

– I tillegg er folk blitt flinkere til å begrense sukkerinntaket av helsegrunner. Derfor er alle brusnyhetene våre uten tilsatt sukker, sier Onsøyen.

Han tror et skifte fra sukkerholdig til sukkerfri brus er relativt udramatisk for de aller fleste.

– Det er selvfølgelig noen superfans som vil ha sin faste variant uansett. Vi opplever imidlertid at de aller fleste som liker sukkerbrus også liker sukkerfritt, så barrieren for å bytte er nok ganske lav for de fleste, sier han videre.

LES MER: I Norge er det sukkerfri brus som gjelder

 

 

Vekker oppsikt i utlandet

At godt over 60 prosent av brusvolumene i Norge er sukkerfrie, blir lagt merke til langt utover landets grenser. I en pressemelding fra Bryggeri- og drikkevareforeningen uttaler generaldirektør Nicholas Hodac i UNESDA (den europeiske organisasjonen for brusprodusenter) følgende:

– Dette er en utrolig prestasjon og det absolutt høyeste nivået vi kjenner til i Europa, og muligens hvor som helst i verden.

Ønsker ulik avgift for brus med og uten tilsatt sukker

Det er mye å hente på å redusere sukkerinnholdet i brus. Tar vi bort 1 prosent av sukkeret i den sukkerholdige brusen, sparer vi nærmere 500 tonn sukker – noe som tilsvarer vekten av 100 elefanter.

– Dette er en jobb vi skal klare, men det ville vært enda lettere å oppnå hvis vi fikk myndighetene med på å dra lasset med en «sukkeravgift» som skiller mellom sukkerholdig og sukkerfri drikke, påpeker Onsøyen.

I dag betaler Ringnes og de andre norske drikkevareprodusentene den samme avgiften for brus med og uten tilsatt sukker. Ringnes ønsker en differensiert avgift, slik at brus uten sukker får lavere pris enn brus med sukker.


LES MER: Ringnes vil ha myndighetene med seg på å gjøre Norge til sukkerfrittlandet
 

En differensiert avgift har allerede blitt innført i Irland og Storbritannia. Begge steder falt salget av sukkerholdig brus samtidig som salget av sukkerfrie alternativer økte betraktelig.

Sukkerfritt satsing:

Bærekraftmål for 2022:

Andel av Ringnes’ brusportefølje som skal være uten tilsatt sukker: 90%