Meny
test 19_19.jpg

UTETIME

Hans Ingi Trygvason og Emma Bjørke.

Utetime er en podcast om og for utelivsbransjen, servert av Emma Bjørke og Hans Ingi "Hansi" Tryggvason. Begge har lang fartstid innen serveringsbransjen, er øleksperter og har stort engasjement for bransjen - og er grunnleggende nysgjerrige på hva som rører seg innen utelivet.Uteliv spilles inn i Ringnes Brygghus, der Hansi er daglig leder.

Har du innspill eller tilbakemeldinger til "Utetime" kan du sende en e-post til utetime@ringnes.no 

Her kan du høre Utetime:

Lytt på Spotify

Listen on Apple Podcasts

Emma og Hansi inviterer Rune Johansen og Karl-Axel Bauer for å finne ut mer om hvordan digitalisering påvirker serveringsbransjen.

Episode ni: Hvordan kan servitøren og QR-koden jobbe best sammen?

Serveringsbransjen sliter med å skaffe nok kvalifisert personale, i en tid da markedet er på vei tilbake mot normalen. Har digitale verktøy som QR-koder og online-bestilling kommet for å bli, og hvordan kan de eventuelt bidra til å løse bemanningsutfordringene?

Rune Johansen driver Stortorvets Gjæstgiveri, et av Oslos virkelig ærverdige serveringssteder. Men også de har måtte lete etter flere servitører og kokker, etter at mange erfarne folk har forlatt bransjen. Og dette har ført til kreative løsninger, som 10 000 kroners lotteri for dem som møter på rekrutteringsmesser. Men kan digitale verktøy gjøre noe for løse bemanningsutfordringen?

En som virkelig har jobbet aktivt med å digitalisere ikke bare serveringsbransjen, men også frisør-, lege- og begravelsestjenester er Karl-Axel Bauer. Han er medgründer og adm. direktør i Askeladden & Co, som har startet selskaper som Cutters, Dr.Dropin, Digg, Kopp og Munnfull.
Karl-Axel har nærmest vokst opp på Lorry, der han nå er medeier. Men vil han digitalisere Lorry med det første?

I denne episoden av "Utetime med Ringnes" forsøker Emma og Hansi å finne ut mer om hvordan digitalisering vil påvirke serveringsbransjen i fremtiden.

Vanessa Krogh fra Villbrygg.

Tore Hage fra Ringnes.

Martin Frøik Christensen er Norgesmester i salg av øl uten alkohol.

Episode åtte: Utetime: Alkoholfri nytelse i sommer

Det er en rivende utvikling for utvalget av alkoholfri drikke, også innen utelivsmarkedet. Og det nytenkende bryggeriet Villbrygg tar det i en ny, gammel retning ved å fermentere blant annet urter og nordiske ville vekster. Vanessa Krogh, den ene av gründerne bak bryggeriet besøker studioet i Ringnes Brygghus.  Hun forteller både om hvordan Villbrygg lager drikkene sine, som blant annet selges på Michelin-restauranter, og hvordan de opplever den voksende interessen for alkoholfri drikke.

Tore Hage har mange års erfaring som både brygger og produktutvikler i Ringnes. Han er også levende opptatt av mikrobiologi og da særlig gjærsopp. Og Tore kan fortelle at å lage alkoholfri øl på ingen måte er en ny oppfinnelse, men en drikk som har røtter langt tilbake i vår historie. 

Norgesmesteren i salg av alkoholfritt øl fra fat er dansk og befinner seg «Hos Martin» i Fredrikstad. Innehaver Martin Frøik Christensen kan røpe at kombinasjonen av lekre danske retter og alkoholfritt øl har gjort «Hos Martin» til det serveringsstedet i landet som selger mest øl uten alkohol. 

Monica Aasen, daglig leder for Oslo Pride.

Mathias Holst, fra foreningen FRI.

Episode syv: La oss feire kjønnsmangfold og trygge miljøer for alle i utelivet

Vi er inne i Pride-måneden, hvor vi feirer mangfold og kjærlighet med regnbueflagg. I denne epsioden får Emma og Hansi besøk av daglig leder i Nordens største Pride-festival og Mathias Holst i foreningen FRI. 

I sendingen kan du få høre hvorfor vi må fortsette kampen for den enkeltes rett til å være seg selv og elske den de vil. Gjestene våre deler også konkrete tips til hva utelivet kan gjøre for å skape en trygg arbeidsplass og inkluderende arenaer for sine gjester.

Monica Aasen er daglig leder for Nordens største pridefestival, Oslo Pride, som har en halv million deltakere i løpet av ti dager. Hun har selv har lang fartstid fra utelivs- og eventbransjen, og hun deler både erfaringer fra sin egen tid i bransjen, og tips til hvordan utelivet kan skape trygge omgivelser for gjester og ansatte.
 Les mer om Oslo Pride: https://www.oslopride.no/ 

Sendingens andre gjest er Mathias Holst, leder for Rosa kompetanse arbeidsliv i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold). Mathias jobber til daglig med å heve kompetansen om kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold hos bedrifter og organisasjoner, med mål om  at alle skal kunne snakke trygt om kjønn og seksualitet i sin arbeidshverdag og slik skape gode møter mellom mennesker.
 
Om du driver et serveringssted, eller jobber på et, anbefaler vi alle å ta en kikk på FRIs nettsider for å få gode tips om hvordan man kan møte ansatte og gjester på en trygg og inkluderende måte: https://www.foreningenfri.no 

Salgsdirektør Eivind Sundt i Ringnes.

Episode seks: Ekstratime - gjenåpning av utelivet på Østlandet

I denne episoden av "Utetime med Ringnes" er Joppe Gjelseth, som blant annet driver Lekter’n i Oslo og Eivind Sundt, salgsdirektør for utelivsområdet i Ringnes, gjester. Begge er naturlig nok glade for at bransjen igjen kan ta imot gjester, etter en nok en utfordrende nedstenging, og samtidig har de et håp om at dette var siste gang.

Karl Henning Svendsen er gjest i "Utetime med Ringnes"

Episode fem: Uteservering - Norges favoritt-vårtegn

Viktigheten av uteserveringen, både for serveringsteder og gjestene deres, er tema for denne sendingen.

Karl Henning Svendsen er daglig leder for NOHO Norway - Nordic Hospitality Partners. NOHO har steder som Camping, Colonel Mustard, The Dubliner, Elsker, Grisen, Kulturhuset, Prindsen Hage og Youngs gjester studio. Emma og Hansi tar også en prat med Jon Terje Johnsen, daglig leder på Foyn, om hvordan det har vært å åpne sesongen på uteserveringen.

Emma ringer også til Adrian Rigby i Carlsberg UK. I England har de inntil nå bare kunne nyte den velkjente pinten utenfor serveringsstedene, og hvilket forhold har egentlig engelskmenn til uteserveringen? 

Hør episoden her:

Konsernsjef for Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth.

Konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen.

Episode fire: Fra coronaferie til Norgesferie

Konsernsjef for Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, og konserndirektør for Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, er gjester i studio i denne episoden av Utetime. Tema for samtalen er naturlig nok hvordan de siste året har vært for hotellene landet over, men også hvor viktig det har vært å etablere reisedestinasjoner av høy kvalitet for å bygge videre på interessen nordmenn har fått for ferie i eget land.
Hansi og Emma tar også en prat med mannen bak den fantastiske destinasjonen Kvitnes Gård, tidligere landslagskokk og norgesmester, Halvar Ellingsen.

Hør episoden her:

Victoria Marie Evensen. (Foto: Sturlason)

Joachim Langebrekke, driftsansvarlig for Resthon AS.

Episode tre: Næringsbyråden vil ha en RESTART av utelivet i Oslo

Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap i Oslo er gjest i Utetime. I mer enn et år har hun jobbet for at serveringsteder og andre virksomheter i byen skal få best mulig forutsetninger for å klare seg gjennom pandemien. Samtidig er hun tydelig på at jobben er ikke fullført selv om dørene gjenåpnes. For mange er det da jobben starter. Nå tar hun initiativ til et Restart-prosjekt, som skal trekke folk tilbake til sentrum og skape en arena for aktivitet, liv og etterlengtet omsetning etter gjenåpningen. For som hun selv sier: - Jeg tror rett og slett at utelivet betyr ganske mye for Oslofolks livsglede.

Utelivsprofil denne episoden er Joachim Langebrekke, som er driftsansvarlig for Resthon AS. Han er over gjennomsnittlig interessert i drikke, og mener selv det var dette som gjorde at han lot seg flytte seg fra foran til bak baren – for mange år siden. Resthon driver i dag Oslos kanskje mest kjente utested, både i og utenfor byens grenser, nemlig The Scotsman. Serveringsteder som Tostrup uteservering (Dasslokket), Den Gamle Major, Sir Winston og Dr. Jecylls Pub er også blant dem Joachim har ansvaret for. I tillegg til flere nye steder og konsepter som er klare til å åpne, så fort omstendigheten tillater det. 

Aase E. Jacobsen, redaktør av magasinet Aperitif.no

Episode to: Klarer vi å holde på de beste folkene?

Emma og Hansi får besøk i Ringnes Brygghus av Aase E. Jacobsen, redaktør magasinet Apéritif og nettstedet aperitif.no , og forfatter av kronikken Noen stikker av med milliardene, som ble publisert like før påske. Hvorfor er det slik at serveringsbransjen får det som nærmest er for småpenger å regne i kompensasjon for å måtte legge ned driften, mens staten får 6,5 milliarder mer i inntekter fordi folk holder seg hjemme og innenlands? Dette spørsmålet stiller Aase i kronikken sin, og er et tema Emma og Hansi gjerne vil graver dypere i.

Roar Hildonen er innehaver av flere utesteder i Trondheim, og har gjennom tiår vært en pådriver for å løfte kompetansenivået innen mat og drikke på sine steder, til glede for byens mange restaurantgjester.  Mer enn 50 kokker og servitører har gått i lære hos Roar, men hva tror han om fremtiden, nå som mange muligens velger bort en karrierevei innen restaurantfaget?

Utelivsprofilen denne gangen er Bent Lindahl som driver utestedet og kulturinstitusjonen "Dama di" i Bodø. Nedstengingen av serveringsbransjen har selvfølgelig også vært utfordrende for Bent, men han velger også å se muligheter i situasjonen. Blant annet auksjonerer de bort en mengde kunst, slik at de kan åpne opp igjen i oppussede lokaler, når gjestene får lov å besøke dem igjen.
Blant kunsteverkene er en hodeløs Jesus og en fargerik hest i full størrelse.
Auksjonen kan du se her: 
https://www.facebook.com/kunstkaosogbar  

Som Emma forteller i sendingen inviterer NHO Viken Oslo til digitalt lyttemøte onsdag 14. april kl. 14:00 for å få innspill til en "recovery plan" for Oslos serveringssteder. For å lese mer og melde deg på kan du gå til denne siden

 

Om programlederne:

Emma Bjørke har lang erfaring fra serveringsbransjen, fra både inn og utland. Emma har vært over 10 år i Ringnes, med utelivsmarkedet som arbeidsområde. Emma er en av de fremste ølekspertene Ringnes har, og hun har gjennomført utallige ølkurs for servitører og bartendere over hele landet.

I 2021 ble Emma leder for bærekraft i Ringnes, og det er tema hun brenner omtrent like sterkt for, som hun gjør for utelivet.
Og da er det kanskje ikke så rart at Emma har et stort ønske om å få med seg utelivsbransjen på å utvikle en solid bærekraftagenda sammen med dem.

Hans Tryggvason er en islending vokst opp i Sverige og Norge. Han var den første til å vinne prisen “International Beer Sommelier of the Year” fra BII Beer Academy.Drevet steder som Gamle Major Håndverkerstuene og nå Ringnes Brygghus.

Med foredrag som “Øl til folket”, MaHoYe-analysen og arrangementer som Bryggeribråk jobber han hver dag for å spre kunnskapen om mat og øl til hele det nordiske folk.